Clica l'enllaç per col·laborar

dilluns, 12 d’abril del 2010

Elaboren un pla per dignificar tots els barris de l'entorn de la futura estació del TAV de Figueres

S'inicia amb una diagnosi del barri de Sant Joan, on viu la comunitat gitana
16/09/09 02:00 ACN

L'Ajuntament de Figueres prepara un pla per transformar urbanísticament i socialment els barris de l'entorn de la futura estació del TAV, és a dir, la zona oest de la ciutat. Segons ha explicat el tinent d'alcalde, Pere Casellas, s'ha començat amb una diagnosi del barri de Sant Joan, on viu la comunitat gitana, i quan s'hagi acabat es buscarà finançament per afrontar la remodelació. L'Ajuntament i associacions de veïns viatjaran a la demarcació de Barcelona per veure casos com ara els de la Mina i Can Tunis.

Amb la idea, que podria acabar sent el lema de la campanya, «Figueres comença a l'oest», l'Ajuntament està preparant una remodelació dels barris de l'entorn de la futura estació del TAV, una zona que serà l'entrada a la ciutat per a la gent que arribi amb tren. Són els barris del Culubret, Parc del Bosc, Turó Baix, Habitatges del Parc, Juncària Parc Bosc i el de Sant Joan, un dels punts més degradats.

Segons el tinent d'alcalde, Pere Casellas, el consistori ha començat aquest projecte, que encara és embrionari, invertint 50.000 euros en una diagnosi del barri de Sant Joan, on viu la comunitat gitana. Un cop es tingui es parlarà amb les associacions de veïns i es pactarà la transformació que cal fer-hi. «Llavors sabrem quants diners necessitem i buscarem finançament a la Generalitat, a la Diputació o en els diners que generi la instal·lació de l'estació del TAV, ja ho veurem», va explicar Casellas.

El tinent d'alcalde va destacar que els models que s'intenten seguir són els dels barris de la Mina, Can Tunis o el Governador, a la demarcació de Barcelona.

Casellas no descarta la dispersió de les famílies que viuen al barri de Sant Joan, com s'havia plantejat , però considera que se'la haurà de preguntar què volen fer. Un dels objectius de la reforma és eliminar la delinqüència i els problemes de droga que hi ha a la zona. Per Casellas, la transformació farà que les persones que hi estan posades marxin «pel seu propi peu, perquè no se sentiran a gust en un espai net, amb més vigilància i ben arreglat».
Antiga idea d'eliminar-lo

En l'època de Joan Armangué d'alcalde de Figueres es va plantejar que l'arribada del TAV i la instal·lació de l'estació a la zona oest de la ciutat serviria per fer una regeneració de la zona i eliminar el barri de la comunitat gitana. Fins i tot en aquell moment Armangué va reconèixer en una xerrada amb els veïns de la zona, el juny del 2005, que l'opció municipal de defensar un doble corredor de comunicacions i la nova estació de tren per al TAV i la línia convencional per l'oest de Figueres «no era neutra». La idea era aconseguir una transformació urbanística de tot el sector de ponent de la ciutat –de fet com ara–, comprès entre el Colobret i el Parc Bosc i la carretera d'Olot i el castell de Sant Ferran. L'alcalde va assegurar «la ferma voluntat d'eliminar concentracions de minories ètniques».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada